Építkezési folyamat bemutatása az ingatlan vásárlásától a tervezésen- és kivitelezésen át a z épület átadásáig

Folyamat sorszáma Folyamat megnevezése Folyamat leírás
1. Leendő építési terület szemléje Ideális esetben már a kiszemelt ingatlan megvásárlása előtt az építtető véleményezteti az építésszel a terület adottságait, meggyőződik , hogy megvalósítható az elképzelése szakmai szempontból
2. Építészeti engedélyezési tervezés Miután megrögződtünk, hogy a leendő építményünk építésigazgatásilag megvalósítható, elkezdődhetnek a konkrét igényeknek megfelelően a vázlattervek elkészítése. A végleges forma- és funkcionális kialakítás minimum három egyeztetés után valósul meg, de a tervegyeztetések maximális száma nem meghatározható. Az egyeztetés folyamata alatt is az építményről három dimenziós látvány készül. A tervet addig korrigáljuk amíg a megbízó igényeinek teljes mértékben megfelel. A tervezés közben nagyságrendileg folyamatosan tájékoztatja a tervező az építtető a kivitelezési költségek alakulásáról.
3. Engedélyeztetés Az engedélyezési kérelem benyújtása után, elindul az engedélyezési eljárás. Az engedély kiadás nagyságrendileg 4-8 hét.
4. Kivitelezési tervdokumentáció Kivitelezési tervdokumentációt szükséges készíteni. Minimum építészeti és -tartószerkezeti kivitelezési tervre szükség van. Manapság az épületgépészeti- és villamossági kivitelezési tervekre is szükség lehet, főképp ha optimalizálni akarjuk az épület energiafelhasználását. Továbbá azért is szükség van rájuk, mert ez alapján lehet összehasonlítani az árajánlatokat.
5. Árajánlatok összehasonlítása Az árajánlatok bekérése és összehasonlításához egységes költségvetés kiírásra van szükség, amely főképp a kivitelezési tervek alapján készül. Csak így lehet összemérni a kivitelezők által adott árajánlatokat, továbbá csak ebben a formában kaphatunk pontos értékeket a kivitelezés költségeiről. Mindenkit óva intenék a rezsiórabér és egyéb mennyiségekre kivetített árajánlatoktól.
6. Építés Magát az építést három fő részre (tételre) bonthatjuk. Alépítményi, felépítményi- és befejező munkálatok. Gyakorlatilag az épület tartószerkezeti munkálatai az alépítményi- és felépítményi munkálatokból tevődnek össze. A köztudatban a tető alá hozás nem tartozik a tartószerkezeti munkák közé, ez már befejező szakipari munka csoportjába tartozik. A munkálatok irányítását és kivitelezési terveknek megfelelően való megépítését a felelős műszaki vezető(k) irányítja. A munkálatok ellenőrzését a műszaki ellenőr(ök) és a tervező(k) végzik.
7. Használatba adás A használatba adás a kivitelezési folyamat résztvevői és az építtető között zajlik. A használatbavételi eljárás az építési hatóság és az építtető között zajlik.